HUACAYA & SURI, FANTASTISKA ULLPRODUCENTER

Sydamerikas underbara alpackor

Alpackan härstammar från Sydamerika främst  Peru, Chile och Bolivia. De tillhör släktet Kamelider, där ingår även Lama, Kamel, Dromedar, Vicuna och Guanaco.  Alpackan är närmast släkt med Laman.
 

Ull av yttersta kvalité, från två olika typer av alpackor, Huacaya & Suri

Huacaya: Utseendet beror på att ullen växer vertikalt ut ur huden i små buntar med en tät pressad vågig/crimpad  ull, vilket gör att de får en "Teddy Bear" look.
Suri: Utseendet beror på att deras ull växer ut ur huden i buntar utan vågig form, den hänger därför slät utmed deras kropp. Suriullen är som silke, man efterstävar en otrolig lyster i denna fiber. Man ser en ökad användning
 i herrkläder och rockar.

 

Att äga alpackor samt hantering

Alpackan är ett flockdjur och de får aldrig hållas ensamma. Det måste vara minst 3 alpackor i en flock. De känner sig mest trygga med sin egen ras.
De skall ha tillsyn minst 2 gånger om dagen, då man ger dem mat. Ston som är dräktiga eller som har föl behöver givetvis tillsyn oftare. Tillbringar man mycket tid med sina djur upptäcker man snabbt om något inte står rätt till och kan avstyra eventuella problem. Vi alla medlemmar i Alpaca Club Sweden är en tillgång för varandra. Genom utbildning och att alltid ge support till våra nya alpackaägare, blir kunskaperna bättre.  

Deras behov

Alpackan har anpassat sig väl i det Svenska klimatet och är i allmänhet starka och friska djur, som är relativt lätta att hålla.
Det är dock viktigt att man ger dem bästa möjliga förutsättning vad gäller rätt foder och god tillsyn för att de skall må bra, få fina starka föl samt ge oss en fin fiber. 
Hö/hösilage är basen i deras föda, då de inte kan äta så stora mängder hö,  är behovet extra viktigt på ett bra kvalitétshö.
Det finns ett antal tillskottsfoder på marknaden nu, viktigt är dock att se att de är väl anpassade för just alpackor och deras behov.